aimm

  

ua

2019-06-24

Які витрати входять у вартість будівництва?

image-0: fs myisli-vslux-expertmind-100
image-1: fs myisli-vslux-expertmind-100

Багатьох цікавить питання: з чого складається собівартість будівництва сучасних житлових комплексів? Особливо гостро це питання постає перед двома категоріями людей: власне забудовники та девелопери і звичайні люди, які вирішили придбати собі житло. Якщо забудовники та розробники наймають у штат окремих спеціалістів, які розробляють кошторис і стежать за вартістю матеріалів і робіт для можливості оцінки витрат на різних етапах будівництва, то пересічна людина може лише здогадуватися, як формується вартість квадратного метра житла.

Загалом собівартість будівництва можна поділити на декілька основних статей: вартість земельної ділянки, проєктна документація, підготовчі роботи, організація будівництва, загальнобудівельні роботи, внутрішні та зовнішні інженерні мережі, генплан та благоустрій території, маркетинг.

Вибір земельної ділянки є першим і вкрай важливим етапом у будівництві житлового комплексу. В залежності від витрат на придбання ділянки визначається загальна собівартість всього будівництва. Саме тому забудовники і девелопери уважно придивляються до тих чи інших ділянок, аналізують їхню привабливість, аби зрозуміти наскільки рентабельною буде інвестиція, адже локація майбутнього житла та наявність соціальної інфраструктури суттєво впливають на остаточну вартість квадратного метра.

image-3: myisli-vslux-expertmind-100
image-3: myisli-vslux-expertmind-100

Проєктні роботи зазвичай складають від 3 до 5% від загального кошторису будівництва, проте якість та коректність проєктних рішень впливає на собівартість всіх інших витрат. Крім того, відповідність проєктної документації чинним будівельним нормам має важливе значення при проходженні експертизи та отриманні дозвільних документів на будівництво. Саме тому вибір проєктної компанії має вирішальне значення не тільки на вартість об’єкта, але й на час зведення будівлі.

Найбільша, якість проектних рішень визначає долю подальшої експлуатації та комфорт проживання людей в житлових комплексах. Тут необхідно приділити увагу вибору конструктивної схеми, матеріалам стін, обладнанню для інженерних мереж, видам оздоблення фасадів, опорядження місць загального користування і квартир, рівню енергоефективності, типам ліфтів і т.д.

Підготовчі роботи включають демонтажні та земельні роботи. Організація будівництва теж є важливим етапом будівництва. Проте основні затрати собівартості будівництва закладені в загальнобудівельних роботах та внутрішніх інженерних мережах.

Окремо необхідно звернути увагу на виконання зовнішніх інженерних мереж. Важливе значення має бути розташування будмайданчика, оскільки наявність необхідних комунікацій поблизу чи потреба будівництва нових інженерних мереж і споруд суттєво впливає на загальну вартість житлового комплексу та квадратного метра зокрема.

Благоустрій території є важливим фактором, який впливає на привабливість об’єкта для потенційних покупців квартир. Не можливо уявити сучасний житловий комплекс без облаштованих паркувальних майданчиків, дитячих ігрових зон та місць відпочинку. Проте деякі забудовники намагаються максимально покращити комфорт перебування в їхньому житловому комплексі, додаючи такі атрибути як майданчики для вигулу домашніх тварин, паркові зони та місця для барбекю, велосипедні доріжки та ін.

Олександр Кушнірук

Керівник проєктів

0%
image /images/preloader/1.jpg
image /images/preloader/2.jpg
image /images/preloader/3.jpg
image /images/preloader/4.jpg
image /images/preloader/5.jpg
image /images/preloader/6.jpg
image /images/preloader/7.jpg
image /images/preloader/8.jpg