aimm

  

ua

2018-04-20

Мобільний хмарочос для зони лиха

image-0: fs inspiration-skyshelter
image-1: fs inspiration-skyshelter

Що може бути більш неймовірним, ніж мобільний хмарочос? Команда польських архітекторів створила концепцію, яка здатна перевернути наше уявлення про висотне будівництво.

Ця концепція складного хмарочоса була спроєктована польськими архітекторами для надання допомоги в зонах лиха і була визнана переможцем конкурсу хмарочосів eVolo Skyscraper Competition у цьому році.

Розвантажувальна вежа під назвою Skyshelter.zip була спроєктована Даміаном Граносіком, Якубом Кулісою і Петром Паньчіком для доставки на вертольоті.

Складена конструкція упаковується в коробку завширшки з основу будівлі. Установлення відбувається за допомогою транспортних вертольотів.

Основною метою в розробці інноваційної будівлі став доступ медичних працівників та рятувальників до віддалених районів лих, які недоступні для автотранспорту.

Легкі плити, що утворюють кожен поверх, створені за допомогою 3D-друку. Вони закріплюються сталевими тросами, прикріпленими до величезного балону з гелієм. Ця конструкція є досить міцною, щоб нівелювати складні погодні умови.

image-3: inspiration-skyshelter
image-4: inspiration-skyshelter
image-3: inspiration-skyshelter
image-4: inspiration-skyshelter

«Залежності від кількості газу в повітряній кулі, можна контролювати кількість поверхів, які розгортаються», — пояснили проєктувальники під час презентації.

У хмарочосі можуть розміститися госпіталь для надання першої допомоги, тимчасове житло, безпечне і сухе місце для зберігання продуктів і необхідної амуніції та навіть «вертикальна ферма, в якій використовується ґрунт, зібраний під час якірної стоянки».

За словами архітекторів, такий складний хмарочос займає до 30 разів менше місця, ніж традиційний наметовий табір, які розгортається під час катаклізмів. Це означає, що скорочується час розчищення необхідної для цього площі.

Команда також запропонувала використовувати наноматеріал на основі ETFE, вбудованого в крихітні сонячні панелі, щоб вежа могла виробляти свою власну чисту енергію в разі аварійного відключення живлення. Повітряна куля у верхній частині конструкції має порожнисту структуру для збору і фільтрації дощової води.

Це справді революційне рішення з точки зору архітектури та інженерії, покликане рятувати життя в умовах, коли традиційні рішення просто недоступні або потребують занадто багато часу для реалізації. В умовах лиха економія часу дорівнює врятованим життям.

image-5: inspiration-skyshelterimage-5: inspiration-skyshelterimage-5: inspiration-skyshelterimage-5: inspiration-skyshelter
0%
image /images/preloader/1.jpg
image /images/preloader/2.jpg
image /images/preloader/3.jpg
image /images/preloader/4.jpg
image /images/preloader/5.jpg
image /images/preloader/6.jpg
image /images/preloader/7.jpg
image /images/preloader/8.jpg