aimm

  

ru

2018-01-25

Якими будуть міста майбутнього?

image-0: fs inspiration-futuristic-city
image-1: fs inspiration-futuristic-city

Майбутнє — ближче, ніж ви можете собі уявити! Низка проєктів вже відповідають на питання, яким буде міське середовище футуристичних міст. Від хмарочоса з підлогою, що обертається, в парк, де очищуються стічні води. Пропонуємо вашій увазі 5 архітектурних тенденцій, які будуть найбільш популярними наступного десятиліття.

«Кожен великий архітектор — обов’язково — видатний поет. Він адаптує і конвертує в архітектурні перлини виклики свого часу».

Це слова одного з, безумовно, великих архітекторів — Френка Ллойда Райта, чиє бачення гармонії в дизайні і новаторство міського планування допомогли створити неповторний власний стиль органічної архітектури. Однак варто зауважити, що Райт не тільки був дзеркалом свого часу, але й міг передбачити бажання і потреби майбутніх поколінь.

Ми зібрали список наших улюблених сучасних проєктів, які проливають світло на майбутнє нашого візуального світу. Ось 5 проєктів, які представляють архітектуру майбутнього.

1. Гіпнотичні мости

Навіщо будувати прісні підвісні мости або арочні шляхопроводи, коли людство здатне створювати справжні архітектурні шедеври?! Неймовірний, хвилястий дизайн пішохідного мосту через Драгон Кінг Харбор Рівер є, однозначно, зразковою роботою архітекторів майбутнього. Конструкція моста складається з трьох окремих смуг, які, переплітаючись, нависають над мальовничим ландшафтом Чанша.

У минулому році цей проєкт переміг у міжнародному конкурсі на облаштування міського парку і зараз перебуває в стадії розробки. «Натхненням для конструкції, яка складається з декількох «стрічок» архітекторам служила «стрічка Мьобіуса», — пояснив архітектор Мішель Шрайнмахерс. «З іншого боку це своєрідна аналогія з традиційним китайським вузлом, що часто використовувався в стародавньому декоративно-прикладному мистецтві Піднебесної», — додав Джон ван де Ватер.

image-3: inspiration-futuristic-city
image-4: inspiration-futuristic-city
image-3: inspiration-futuristic-city
image-4: inspiration-futuristic-city

2. Хмарочоси, що обертаються

Образ 80-поверхового хмарочоса від компанії Девіда Фішера Dynamic Architecture представили ще в 2008 році. Родзинкою проєкту є конструкція кожного поверху, який обертається навколо своєї осі. Звичайно, такий інноваційний будинок може дозволити собі тільки один мегаполіс — місто концентрації багатих і знаменитих — Дубай.

Гігантська споруда, що пронизує хмари, знаходиться в постійному русі — кожен поверх проходить повний оборот за 90 хвилин. Забудьте про боротьбу клієнтів за східну сторону будинку, кожна квартира має статус люкс, а з ним і вид на всі чотири сторони світу. Споруда матиме декілька величезних вітряних турбін, які виробляють електроенергію для потреб жителів. Варто також відзначити той факт, що ліфти здатні розміщувати і перевозити дуже габаритні вантажі. Тому презентацію нового люксового автомобіля можна влаштувати прямо в пентхаусі, нарівні з хмарами.

3. Невидима архітектура

Невидима архітектура є візитною карткою в уявленні дизайну наукової фантастики, але сучасні архітектори вже сьогодні намагаються наблизити майбутнє.

Є в Південній Кореї споруда, яка немов «одягнена» в LED-панелі. Тоді, в 2013 році CNN написало «ілюзія невидимості може бути досягнута завдяки високотехнологічній системі, яка буде використовувати ряд камер по периметру споруди і транслювати на фасадні світлодіодні панелі зображення в реальному часі».

Однак архітектори з компанії STPMJ знайшли коротший і менш технологічний шлях для досягнення невидимості будівлі. Їхній проєкт приватного будинку зведений з дерев’яних конструкцій, але зверху накритий дзеркальною плівкою, на яку витрачено не більше $ 5000. Ідея полягає в тому, щоб розмити межі між об’єктом і навколишнім середовищем. Насправді, архітекторам вдалося підняти на новий рівень поняття невидимості. Саме такі прості, на перший погляд, і неординарні дії приведуть людство до обраної мети — невидимої архітектури.

4. Інтер’єри, надруковані на 3D-принтері

Вже ні для кого не секрет, що технологія об’ємного друку знайшла застосування практично в кожній сфері діяльності, тому логічно, що й майбутнє дизайну — у 3D друку. Архітектори Майкл Гансмайер і Бенджамін Ділленбюргер в межах проєкту «Цифровий гротеск» надрукували декор для кімнати об’ємом 16 м³ з неймовірними орнаментами, як з футуристичного костелу.

«Ми прагнемо створювати архітектуру, яка не піддається класифікації або систематизації, — стверджує сайт команди архітекторів. — Цифровий гротеск балансує між хаосом і порядком, зображує як природні, так і штучні форми».

5. Надувна архітектура

Зовні концертний хол під назвою «Ark Nova» нагадує мармеладне драже, але всередині глядачі опиняються в яскравій, блискучій мушлі. Такий підхід дійсно виявився новаторським, адже ще нікому не спадало на думку звести надувний концертний хол.

Культовий британський скульптор Аніш Капур і японський архітектор Арата Ісозакі об’єднали зусилля, щоб створити конструкцію, яку можна вільно транспортувати. Цей музичний хол використовували для благодійних концертів, що проходили по всій Японії, після землетрусів і цунамі в 2011 році.

image-5: inspiration-futuristic-cityimage-5: inspiration-futuristic-cityimage-5: inspiration-futuristic-cityimage-5: inspiration-futuristic-cityimage-5: inspiration-futuristic-cityimage-5: inspiration-futuristic-cityimage-5: inspiration-futuristic-cityimage-5: inspiration-futuristic-cityimage-5: inspiration-futuristic-cityimage-5: inspiration-futuristic-city