aimm

  

ru

2016-10-25

Прогулянка за горизонт фантазій

image-0: fs a-walk-beyond-the-fantasy-horizon
image-1: fs a-walk-beyond-the-fantasy-horizon

Сучасна архітектура воістину вражає уяву найбільш химерними формами, вигадливими лініями, а також унікальними інженерними рішеннями. З року в рік проєктувальники змагаються за почесне звання найвищої будівлі світу. Ці перегони подарували світові неймовірну споруду в найбагатшому еміраті Дубай під назвою «Бурж-Халіфа». Автор 828-метрового хмарочоса, виконаного у формі гігантського сталагміта, — досвідчений американський архітектор Едріан Сміт (Skidmore, Owings and Merrill).

Втім, існує і паралельна тенденція — створювати будівлі неймовірних форм і образів, не зазіхаючи на рекорди висотності.

Ми пропонуємо вашій увазі п’ять найбільш вражаючих хмарочосів світу.

5. Будівництво Шанхайського всесвітнього фінансового центру заввишки в 492 метри, що робить його сьомим у світі, завершено влітку 2008 року.

Звела вежу японська компанія Mori Building Corporation за проєктом Девіда Малотта з нью-йоркської компанії Kohn Pedersen Fox.

Яскравою особливістю китайського центру є величезний отвір у формі трапеції на вершині будівлі, який покликаний зменшувати опір вітрам і турбулентним потокам від сусідньої будови.

Завдяки такій формі автор проєкту зумів розмістити відкритий оглядовий майданчик з неймовірною панорамою міста на сотому поверсі (472 м над землею), який вже вісім років утримує титул найвищого на планеті.

4. Хмарочос, який своїми розмірами, розташуванням і формою відразу здобув славу головної архітектурної пам’ятки сучасного Тайваню — Taipei 101. Його висота 509 метрів. Постмодернізм як архітектурний стиль обраний не випадково, адже він дозволив поєднувати сучасні традиції і стародавню китайську архітектуру.

Завдання інженерів полягало у проєктування висотної споруди не надто жорсткої конструкції в такий спосіб, щоб воно могло і протистояти сильним вітрам, і в той же час було досить міцним, аби уникнути поперечного зсуву під час землетрусів.

Особливі обмеження накладала висота будівлі. Щоб убезпечити городян, застосовувались унікальні інженерні рішення. Вінцем конструкторської думки став 660-тонний сталевий маятник, який є інерційним демпфером коливань. Енергія коливань гаситься системою пружин.

Вежа вкрита подвійним склінням характерного синьо-зеленого кольору. Воно захищає від спеки і ультрафіолету тих, хто знаходиться всередині.

image-3: a-walk-beyond-the-fantasy-horizon
image-4: a-walk-beyond-the-fantasy-horizon
image-3: a-walk-beyond-the-fantasy-horizon
image-4: a-walk-beyond-the-fantasy-horizon

3. У 2006 році компанії Reiser і Umemoto спільно спроєктували унікальну вежу O-14 в Дубаї. Ця футуристична конструкція являє собою комерційну будівлю висотою в 22 поверхи, зведену на двоповерховому подіумі. Вона по праву вважається найбільш стійкою з висотних будівель Близького Сходу та Африки.

Особливістю О-14 є зовнішні стіни з отворами круглої форми (їх в проєкті понад 1000), виконані з бетону завтовшки 400 мм.

Оригінальність вежі полягає в тому, що спеціальна структура стін має мінімізувати споживання енергії для систем кондиціонування.

Крім того, між чисто білим фасадом і основним скляним каркасом будівлі знаходиться просвіт приблизно в один метр завширшки. У процесі нагрівання сонячними променями в ньому створюються спрямовані повітряні потоки, які служать природною вентиляцією для цієї масивної споруди, тим самим мінімізуються витрати електроенергії.

2. Чиказька висотка займає друге місце нашого рейтингу — 250-метровий гігант під назвою Aqua.

У будівлі на 81-му поверсі розташувалися готель та елітні апартаменти. Автор проєкту Джинн Ганг (Studio Gang Architects) робила головний акцент в плані прямокутної будівлі насамперед на незвичайну форму і природний образ. Фасади хмарочоса прикрашені справжніми «озерами», роль води в них грають вікна. Немов крижаний колос раптом опинився посеред сучасного мегаполісу.

Цей хмарочос примітний і своїм «зеленим дахом» — парком, який є одним з найбільших з так званих висячих садів в Чикаго. Крім зелених насаджень в ньому є плавальний басейн, бігові доріжки, пляж, декоративна водойма.

1. Безперечний переможець нашого рейтингу — надновий символ Китаю Шанхай Тауер. Цю гігантську споруду (висота 632 метри, загальна площа 380 тис. м²) спроєктувало архітектурне бюро Арта Дженслера (Gensler).

Шанхайська вежа побудована з дев’яти циліндрів, встановлених один на інший. Внутрішній об’єм формує власне будівля, тоді як зовнішній фасад створює оболонка, яка піднімається вгору, обертаючись на 120 градусів, і надає споруді вигнутий зовнішній вигляд. Простір між двома шарами фасаду створюють дев’ять атріумів небесних садів.

Книга рекордів Гіннесса вже тричі визнала хмарочос чемпіоном завдяки ліфту, спроєктованому компанією Mitsubishi Electric. По-перше, він є найшвидшим у світі, по-друге — найвищим у будівлі, по-третє — найшвидшим двоповерховим ліфтом у світі.

Ліфт-рекордсмен їде нагору зі швидкістю 20,5 метра на секунду і, таким чином, піднімається на 119-й поверх за 55 секунд!

Стаття також була надрукована у будівельномужурналі «ProfBuild» №1 (15) 2017.

image-5: a-walk-beyond-the-fantasy-horizonimage-5: a-walk-beyond-the-fantasy-horizonimage-5: a-walk-beyond-the-fantasy-horizonimage-5: a-walk-beyond-the-fantasy-horizonimage-5: a-walk-beyond-the-fantasy-horizonimage-5: a-walk-beyond-the-fantasy-horizonimage-5: a-walk-beyond-the-fantasy-horizonimage-5: a-walk-beyond-the-fantasy-horizon