aimm

  

ua

2016-10-24

Руйнуючи бар'єри: досвід США

image-0: fs breaking-down-barriers
image-1: fs breaking-down-barriers

Приступаючи до розробки проєкту Центру адміністративних послуг Дарницького району наша команда крім іншого почала посилено вивчати технічну літературу по організації безбар'єрного простору, для того, щоб архітектура державної установи не тільки відповідала мінімальним встановленим вітчизняним будівельним нормам, а й наближалася до світових стандартів публічних просторів.

Ми налагодили співпрацю з профільними громадськими організаціями, які не раз консультували нас з тих чи інших аспектів організації простору. Надалі це стало в нагоді нам у роботі над Центром соціальних служб, а також в розробці школи Нової освітньої платформи (#НОП) у Броварах.

image-3: breaking-down-barriers
image-4: breaking-down-barriers
image-3: breaking-down-barriers
image-4: breaking-down-barriers

Ми впевнені, що відповідальність кожного проєктувальника дозволить нашій країні в рази наблизити ті європейські принципи, а скоріше цінності розвинених країн, про які нам постійно віщають з високих трибун.

У цьому контексті, гадаємо, багатьом колегам знадобиться один із основних програмних документів в США - The Americans with Disabilities Act (ADA) (Американський закон про інвалідність). Цей акт прийнятий у 1990 році і забороняє дискримінацію за ознакою інвалідності. Остання версія цих стандартів була випущена Департаментом юстиції США в 2010 році.

На відміну від звичайних юридичних документів, Американський закон про інвалідність є прикладом простоти й зрозумілості. Більш того, має наочний графічний матеріал, який допоможе архітекторам в розробці проєкту.

Безумовно, правила і стандарти організації публічного простору США не є обов'язковими для України, проте, це може стати хорошою традицією, коли архітектура буде випереджати вимоги та робити в рази більше для людей, які на цей момент в нашій країні в прямому сенсі скуті у своєму пересуванні.

Принципи рівності та вільного доступу для всіх категорій громадян повинні увійти в підсвідомість проєктувальників і в нашій країні. Як мінімум, це стало для команди АІММ непорушним правилом.

Для ознайомлення з оригіналом документа, можна перейти за посиланням.

image-5: breaking-down-barriersimage-5: breaking-down-barriers
0%
image /images/preloader/1.jpg
image /images/preloader/2.jpg
image /images/preloader/3.jpg
image /images/preloader/4.jpg
image /images/preloader/5.jpg
image /images/preloader/6.jpg
image /images/preloader/7.jpg
image /images/preloader/8.jpg